Jaká pravidla stanovuje pro drobné stavby nový stavební zákon

Jaká pravidla stanovuje pro drobné stavby nový stavební zákon

25.7.2023 - Nový stavební zákon stanovuje čtyři kategorie staveb. Jsou to stavby drobné, stavby jednoduché, stavby vyhrazené a stavby ostatní. Jednotlivé kategorie pak definují přílohy daného zákona. Podle dřívějšího stavebního zákona bylo třeba drobné stavby ohlásit stavebnímu úřadu. Nově bude stačit vydání územního souhlasu.

Podle nového stavebního zákona oplocení pozemků pro zemědělské a lesnické účely bez podezdívky, jakož i ploty do výšky 1,8 metru nehraničící s veřejnými pozemními komunikacemi a veřejným prostranstvím nebudou vyžadovat stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu. Postačí pouze vydání územního souhlasu. Jestliže by doba umístění přenosné stavby, zařízení a konstrukce nepřesáhla 30 dnů v roce, nebude podléhat posouzení stavebního úřadu vůbec.

Co se považuje za drobné stavby

Drobné stavby jsou vyjmenovány v odstavci 1 přílohy č. 1 nového stavebního zákona. Jsou to především: stavby do 40 m2 (oproti stávajícím 25 m2) zastavěné plochy a do 5 m výšky, s nejvýše jedním nadzemním podlažím, podsklepením do max. hloubky 3 m, skleníky a bazény do stejně velké zastavěné plochy,  a to vše na zastavěném stavebním pozemku rodinného domu, stavby pro rodinnou rekreaci nebo v zahrádkářské osadě. A dále to jsou tzv. výrobky plnící funkci stavby, tj. především mobilní domy, včetně základové konstrukce, do 55 m2 zastavěné plochy a do 4 m výšky, a také dočasné stavby, které slouží ke kulturním, společenským nebo sportovním účelům, jako jsou montované haly, přenosná prodejní zařízení, stánky, jejichž umístění nepřesáhne 30 po sobě jdoucích dnů.

Drobnými stavbami jsou i ...kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní stáhnout zdarma

Jaká pravidla stanovuje pro drobné stavby nový stavební zákon

Jindra Svitáková

odebírat zprávy